De Trainers

De trainers zijn door de academie voor Zelfstandigheid opgeleide professionals van RIBW Groep Overijssel. Hun ervaring, de methodiek achter de trainingen en de afstemming met jou en je persoonlijk begeleider maakt dat je aantoonbare stappen kunt zetten op weg naar meer zelfredzaamheid.

Academie voor Zelfstandigheid Anuscha Schutmaat

Anuscha Schutmaat en Regina Lagendijk zijn begeleider in Zwolle. Vanaf augustus 2015 trainen ze cliënten via academie voor Zelfstandigheid (avZ).

Regina: “We gaan nu ook een training specifiek voor jongeren geven, gericht op  budgetteren en zelfstandig worden. Dat gebeurt bewust in een wijkcentrum, de jongeren zijn ‘moe’ van school.”

“Het is een hele stap om uit je vertrouwde omgeving te gaan, naar een reguliere plek te gaan met veel jongeren, het lokaal op te zoeken, op tijd te komen, enz,” vertelt Anuscha. “Dat geeft al veel prikkels en dat is dus best heftig voor sommige cliënten. Bijvoorbeeld voor een cliënt met een pestverleden in zijn schooltijd, die weer een school bezoekt. En ook al volg je niet de training ‘sociale vaardigheden’, je leert deze vaardigheden ook in de andere trainingen. Je leert praten in de groep en vragen stellen. En je ziet dat cliënten elkaar helpen bij de opdrachten. We beginnen meestal gezamenlijk en bespreken dan bijvoorbeeld een thema. Daarna gaat iedereen met z’n eigen modules uit het trainingsprogramma aan de slag.”

"Ik wil…leren zelfstandig te zijn"