Wil je leren om zelfstandiger te worden?


Dan ben je welkom bij RIBW Groep Overijssel. Samen met de academie voor Zelfstandigheid geven we trainingen als je een psychische beperking hebt en wilt leren (meer) zelfstandig te zijn op één of meer leefgebieden.

Je leert hoe je overzicht houdt. Je krijgt ondersteuning in het leren “leren” (luisteren, begrijpen en toepassen van een mondelinge instructie, agenda gebruiken voor afspraken, werken met schriftelijke instructies).
Ben je cliënt bij RIBW GO? Bespreek dan met je begeleider welke trainingen je als onderdeel van je persoonlijke arrangement wilt volgen.

Ben je geen cliënt bij RIBW GO? Ook dan ben je van harte welkom om een of meer trainingen te volgen bij de academie voor Zelfstandigheid.

De trainingen worden gegeven door professioneel opgeleide begeleiders van RIBW Groep Overijssel. Hun ervaring, de methodiek achter de trainingen en de afstemming met jou en je persoonlijk begeleider maakt dat je stappen kunt zetten op weg naar meer zelfredzaamheid.

Anuscha Schutmaat en Regina Lagendijk zijn begeleider in Zwolle. Vanaf augustus 2015 trainen ze cliënten via academie voor Zelfstandigheid (avZ).

Regina: "We gaan nu ook een training specifiek voor jongeren geven, gericht op  budgetteren en zelfstandig worden. Dat gebeurt bewust in een wijkcentrum, de jongeren zijn 'moe' van school."

"Het is een hele stap om uit je vertrouwde omgeving te gaan, naar een reguliere plek te gaan met veel jongeren, het lokaal op te zoeken, op tijd te komen, enz," vertelt Anuscha. "Dat geeft al veel prikkels en dat is dus best heftig voor sommige cliënten. Bijvoorbeeld voor een cliënt met een pestverleden in zijn schooltijd, die weer een school bezoekt. En ook al volg je niet de training 'sociale vaardigheden', je leert deze vaardigheden ook in de andere trainingen. Je leert praten in de groep en vragen stellen. En je ziet dat cliënten elkaar helpen bij de opdrachten. We beginnen meestal gezamenlijk en bespreken dan bijvoorbeeld een thema. Daarna gaat iedereen met z'n eigen modules uit het trainingsprogramma aan de slag."

 

 

 

 ribw

"Ik wil…leren zelfstandig te zijn"