“Ik ga nu zelf met de trein overal naartoe”

marieke“Ik ben naar de academie voor Zelfstandigheid gegaan omdat ik graag wilde leren om zelfstandig met de trein te reizen. Want dat durfde ik nooit. Ik vond dat altijd eng. En ik vond het ingewikkeld om zelf de weg te vinden en uit te zoeken welke trein ik moest hebben. Samen met mijn docente heb ik dat stap voor stap geoefend. We gingen eerst een paar keer sámen met de trein. Naar Nijmegen, Arnhem en Utrecht. Op een gegeven moment moest ik alleen naar Utrecht reizen. Mijn docente stond toen in met de auto in Utrecht om mij af te halen. Dat ging heel goed.”

Supergoed!

“Ik durf nu overal zelf met de trein naartoe. Dat gaat supergoed! Eigenlijk is het heel gemakkelijk, als je maar de borden goed volgt. Het is fijn dat ik niet meer afhankelijk ben van anderen en dat ik zelf kan beslissen of ik een keer ergens naartoe wil, bijvoorbeeld om te winkelen. Ik reis ook zelf met de trein en de bus naar mijn werk in Arnhem, Daar werk ik op een sociale werkplaats en op een dagbestedingslocatie. Als het druk of donker is, vind ik het reizen wel moeilijker, maar het lukt wél. Ik ben veel zelfstandiger en zelfverzekerder geworden. En veel minder bang.”

Samen met andere studenten

“Op de academie voor Zelfstandigheid heb ik ook geleerd om te wassen, koken en strijken. Ik zat in een groep met andere studenten, heel gezellig. Ik kan nu zelf mijn kleren wassen. Maar koken en strijken vind ik nog steeds eng. Want ik ben bang voor vuur en hitte. Sinds drie maanden woon ik op mezelf en daar hoef ik niet te koken. Ik kan het avondeten gewoon afhalen. Ik bak wel zelf een eitje.
Ik ben heel blij met mijn eigen plekje. Maar ik zal nooit een keukenprinsesje worden, haha.”

"Ik durf nu overal zelf naartoe met de trein. Dat geeft me vrijheid. En ik voel me zelfverzekerder"