“Ze is een sterkere persoon geworden”

coach“Toen Marieke bij de academie voor Zelfstandigheid kwam, had ze weinig zelfvertrouwen. Ze was angstig en durfde weinig. We hadden echt een klik en hebben veel lol gehad. Humor is heel belangrijk om de dingen wat luchtiger te maken. Belangrijk is ook, dat we een goede band hebben opgebouwd. Je moet elkaar immers kunnen vertrouwen. Ik moest erop kunnen vertrouwen dat Marieke eerlijk was in wat zij mij vertelde over wat ze wel en niet aankon. En zij moest mij natuurlijk kunnen vertrouwen. Want zij moest bij ons flink aan de bak en dat was heel spannend voor haar.”

“Marieke was één van de eerste studenten op de academie voor Zelfstandigheid. Na een kennismakingsgesprek hebben we bij Marieke de INVRA (Inventarisatie Van Redzaamheids Aspecten) afgenomen. Dit gaf ons en haarzelf inzicht in haar competenties en bood handvatten voor het maken van eigen keuzes. Marieke wilde bijleren op het gebied van koken en huishouden. Ze gaf aan bang te zijn voor vuur, maar hier bleek dat ze best maaltijden kon bereiden. Het is sowieso mijn indruk dat studenten meestal meer kunnen dan zij zelf denken. En dat heeft lang niet altijd met angst te maken. Vaak is het gewoon een kwestie van veel oefenen om vertrouwen in eigen kunnen te krijgen. Dat was bij Marieke ook het geval.

Alleen met de trein

“Ook wilde Marieke leren om met het openbaar vervoer te reizen. Ze was echt bang voor de trein. Bang om de trein te missen, om op het verkeerde station uit te stappen en bang om op het perron te staan als er een trein voorbij reed. We hebben dat rustig opgebouwd. Als eerste stap hebben we samen reisplanners bekeken achter de computer. Als volgende stap gingen we samen naar het treinstation om te leren hoe je daar je weg vindt en om te ervaren hoe het is om op het perron te staan als een trein voorbij komt. Daarna zijn we ook met de trein gaan reizen, eerst samen en later fungeerde ik als ‘onzichtbare’ back-up. Uiteindelijk maakte Marieke de stap om alleen te reizen, waarbij ik haar opwachtte op een ander station. Dat is heel goed gegaan. Ze reist nu helemaal alleen en zoekt alles zelf uit.”

“Prachtig om te zien”

“Toen Marieke wegging bij de academie voor Zelfstandigheid, was ze een ander meisje. Ze heeft nu veel meer zelfvertrouwen, durft veel meer en heeft meer zelfrespect. En ze kan voor zichzelf opkomen. Kortom: ze is een sterkere persoon geworden. Dat is nog wel de grootste verandering die ze hier heeft ondergaan. En dat is voor mij als coach natuurlijk prachtig om te zien.”

"Ik durf nu overal zelf naartoe met de trein. Dat geeft me vrijheid. En ik voel me zelfverzekerder"